mgr inż. Magdalena Liana
07 Gru

Świąteczne pierniczki

Sprawdzony przepis na świąteczną przekąskę, małe słodkie "conieco" do kawy w rodzinnym gronie i świątecznej atmosferze, a także jako niezwykła ozdoba na choinkę :)

1/2 kg mąki 

1/2 szklanki miodu

12 dag cukru ( bardziej polecana stewia lub ksylitol)

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

7 dag masła lub oleju kokosowego 

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy różne kształty pierniczków :) Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 10 minut.

Pierniczki wieszamy na choince :)

Polecamy ozdobne ciastka z witrażem na choinkę! Aby powstał cudowny witraż w miejsce "dziurki" w pierniczku układamy do pieczenia landrynkę (większe pierniczki 2-3 landrynki), która roztopi się i wypełni wolne miejsce :) 

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ