Składniki:
- 120g (1 szklanka) mąki tortowej
- 130g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g (1/4 kostki) drożdży
- 125g (1/2 szklanki) mleka 2% tłuszczu
- 50g (1 sztuka) jaja
- 5g (1 łyżeczka) cukru
- 15g (1 łyżka) stewii
- aromat śmietankowy
- 50g (1/4 szklanki) gotowego budyniu z mleka 2% posłodzonego stewią
- cukier puder do posypania
Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W osobnym naczyniu jajko zmiksuj na piankę. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, drożdze i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat śmietankowy oraz stewię w proszku. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę.
Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
Jedna sztuka to około 120 kcal.
Smacznego!
Twój komentarz